Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΕΚΦΥΛΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ


Η κυρία Ζένια - άκομψα πλουτήσασα στην προ οικονομικής κρίσης εποχή -  άνοιξε τα μάτια της αγχωμένη από την έγνοια της πρωινής συνεδρίας στη λέσχη των ακτιβιστών, καμάρωσε για λίγο το ολόγυμνο κορμί της μέσα στον τεράστιο καθρέφτη που ήταν καρφωμένος στο ταβάνι της κρεβατοκάμαρας , ανακλαδίστηκε για κάμποσα ακόμη δεύτερα πάνω στα μεταξωτά της σεντόνια, και ύστερα γλίστρησε μέσα στις candy crocs δερμάτινες παντόφλες της, αποφασισμένη να ξεκινήσει την ημέρα της.  
-             Ένα σωρό δουλειές έχω να κάνω σήμερα, μουρμούρισε βαριεστημένα!
Αφού τελείωσε στα γρήγορα έναν τυπικό έλεγχο στην κουζίνα για να σιγουρευτεί πως ο άντρας της είχε μαζέψει το τραπέζι του πρωινού του πριν πάει στη δουλειά, και πως ο γιος της έφυγε για το σχολείο παίρνοντας μαζί του και τη σάκα, άφησε να της ξεφύγει ένας μικρός αναστεναγμός ανακούφισης και όδευσε ικανοποιημένη προς την τουαλέτα για να …φρεσκαριστεί!
Δυο ώρες αργότερα, με ριγμένο πάνω της κάτι από την ανοιξιάτικη κολεξιόν του οίκου Dior, έμπαινε στο πολυτελές κατάστημα υποδημάτων «Ζακλίν»:
-             Καλησπέρα σας κυρία μου. Καθίστε!
-             Ευχαριστώ! Θα ήθελα να αγοράσω ένα ζευγάρι γόβες σε απόχρωση του ροζ!
-   Μα, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή κυρία μου, σας θαυμάζω για το γούστο σας. Της είπε ο καταστηματάρχης περιχαρής. Λείπουν αυτή τη στιγμή τα κορίτσια και θα σας εξυπηρετήσω εγώ προσωπικά. Ποιό είναι το νουμεράκι σας παρακαλώ;
-             Το σαρανταπέντε, απάντησε ανέκφραστα η Ζένια.
-             Μπαρντόν; Απόρησε ο καταστηματάρχης που ήτο γαλλομαθής!
-              Το σαράντα - πέντε, αντιγύρισε ολίγον θυμωμένα η Ζένια που ήτο «elinomathis»!
-             Είναι για σας; Ρώτησε κάπως αμήχανα ο καταστηματάρχης.
-             Όχι βέβαια! Είναι για το …σχολείο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!
Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Διευθυντής του Γυμνασίου που πήγαινε ο γιος της ο Λελές (Εκ του Αλέξανδρος), ενημέρωσε τους γονείς πως από την μεθεπόμενη Δευτέρα θα άρχιζε σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας, η θεματική εβδομάδα με αντικείμενο «Σώμα και Ταυτότητα». Άξονες του προγράμματος θα είναι: α) Η διατροφή και η ποιότητα ζωής. β) Η πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) Οι Έμφυλες ταυτότητες!
Για το περιεχόμενο των δύο πρώτων αξόνων, κάτι κατάλαβε η Ζένια. Αλλά τον τρίτο; Τι να σημαίνει τάχα έμφυλες; Αναρωτήθηκε! «Μάλλον θα εννοούσε έκφυλες ο βλάκας», είπε από μέσα της!
Ωστόσο, ο αρχικός της προβληματισμός μετατράπηκε σε πλέριο ενθουσιασμό, όταν ο Γυμνασιάρχης και μία εκπρόσωπος του υπουργείου που παρίστατο, τους εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, πως είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας πλέον η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, και τέλος, πως η μάστιγα των ομοφοβικών και των τρανσφοβικών αντιλήψεων πρέπει να εκλείψει παντελώς από την κοινωνία και το σχολείο! Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός της, που όταν λίγο μετά συνάντησε τις φίλες της στο κομμωτήριο και στη λέσχη των ακτιβιστών, δεν μπορούσε να τον συγκρατήσει!
-   Που να σας τα λέω κορίτσια! Αυτές κι αν είναι εξελίξεις στο σχολείο… τα φύλα που γνωρίζαμε τελείωσαν, πεθάνανε, δεν είναι πλέον δύο αλλά πέντε, μπορεί και έξι, μπορεί και περισσότερα!
-   Ωραία, απάντησε η πρόεδρος της λέσχης και ενεργό στέλεχος διαφόρων ΜΚΟ. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται! Εμείς, συνέχισε, έχουμε ετοιμότητα να διαθέσουμε στα σχολεία τους δικούς μας εκπροσώπους των φορέων όπως: ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, ετεροφυλόφιλους, φυλομεταβατικούς, αμφισεξουαλικούς, ασεξουαλικούς κ.α., για να ενημερώσουν τα παιδιά και κυρίως να υλοποιήσουν, όπως προτείνει το υπουργείο, τις δικές τους βιωματικές δραστηριότητες, με διαδραστικά παιχνίδια και θεατρικά δρώμενα!   
Τα λόγια της προέδρου, ράπισαν αρμονικά τις πιο ευαίσθητες χορδές της Ζένιας. Τέτοια ευτυχία είχε να νοιώσει από την ημέρα που γέννησε τον μονάκριβο Λελέ της και της ανήγγειλαν στο μαιευτήριο: ΑΓΟΡΙ! Επέστρεψε γρήγορα στο σπίτι, αφού πρώτα παρήγγειλε έτοιμο φαγητό από το ντιλιβεράδικο «Η Κουζίνα της Μαμάς» και περίμενε τον Λελέ να γυρίσει από το σχολείο.
Λελέ μου που να σου τα λέω! Είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα! Σε δυο βδομάδες από τώρα θα αρχίσει η Θεματική Εβδομάδα στο σχολείο σου, με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες και την αποδόμηση των στερεότυπων. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι η σεξουαλικότητα είναι ρευστή και ότι η ετεροφυλοφιλία δεν είναι πια ο κανόνας! Μου λες σε παρακαλώ, με ποιο δικαίωμα αποδίδει ο γιατρός αυθαίρετα το φύλο κατά τη γέννηση ενός παιδιού; 
-   Μαμά σου έχω πει χίλιες φορές να μη με λες Λελέ αλλά Αλέξανδρο, όπως με βάφτισαν. Και δεύτερον, πως δεν θα φάω γιατί έχω κανονίσει με την παρέα να πάμε στο κολυμβητήριο για καταδύσεις!
-   Επειδή όμως, συνέχισε απτόητη η Ζένια, δεν τους πολυεμπιστεύομαι αυτούς που χρόνια τώρα διαλύσανε την παιδεία και το κράτος, σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να βρούμε εμείς εδώ στο σπίτι το κοινωνικό σου φύλο! Γι’ αυτό σου αγόρασα αυτές εδώ τις ροζ γόβες, για να τις δοκιμάσεις! Μόνο που δεν βρήκα ακριβώς στο νούμερό σου και ίσως να σε στενέψουνε λιγάκι! Αλλά δεν πειράζει, και να μην σου κάνουν, ίσως γνωρίζοντας πως είναι δικές σου, να σου κάνει κλικ, να αποδομήσεις τα στερεότυπα και να αναγνωρίσεις το δικό σου φύλο! Ας είναι και ξεχωριστό, κάποιο καινούριο που να μην το έχουνε οι άλλοι!
-   Μάνα σε επηρεάσανε μου φαίνεται αυτές οι αλλόκοτες που κάνεις παρέα! Τα χρωμοσώματά μου είναι μια χαρά και δεν έχουνε καμιά ανωμαλία. Εσύ με τα μυαλά σου μάλλον δεν τα πας καλά! Εξάλλου αυτό το πρόγραμμα με τις έμφυλες ταυτότητες έχει εφαρμοστεί το ίδιο ακριβώς στην Αυστραλία και αποσύρθηκε γιατί απέτυχε. Παρατηρήθηκε μάλιστα εκεί το φαινόμενο, μέσα σε ένα μόλις έτος, διακόσια πενήντα παιδιά να παρουσιάσουν την διαταραχή «Δυσφορία γένους» και να τα τρέχουν οι γονείς τους στους ψυχιάτρους. Και πολλά άλλα παιδιά στην Νέα Ουαλία της Αυστραλίας, να έχουν πάθει σύγχυση με το φύλο τους και να επιθυμούν να γίνουν τρανς!
-   Αυτά είναι παραμύθια των συντηρητικών! Εκνευρίστηκε η Ζένια!
-   Καθόλου, το διάβασα στην επίσημη ιστοσελίδα της Daily Telegraph πρόσφατα. Ευτυχώς, συνέχισε ο Αλέξανδρος, που αντικατέστησαν οι Αυστραλοί αυτό το ύπουλο πρόγραμμα με ένα πραγματικό αντι-εκφοβικό (Αντι-μπούλιγκ). Είναι άλλο πράγμα να σεβόμαστε όλοι την διαφορετικότητα των άλλων και τις σεξουαλικές τους επιλογές, και άλλο να μας περιγράφει στο σχολείο ο κάθε «ιδιαίτερος» τα βιώματά του με το ζόρι!
-             Φεύγω τώρα μάνα, γεια χαρά! Και που είσαι, μην τις πετάξεις τις ροζέ τις γόβες! Θα τις φορέσω του χρόνου στην παρέλαση για να ευχαριστηθούνε οι επίσημοι της πολιτείας!
-   Που πας παιδί μου μεσημεριάτικα με τα βατραχοπέδιλα; Θα σε δούνε στη γειτονιά και θα πούνε ότι στην οικογένειά μας έχουμε συντηρητική σκέψη και σκουριασμένα στερεότυπα! Γιατί δεν με ακούς μία φορά κι εμένα και είσαι ξεροκέφαλος σαν τον πατέρα σου; Τι θα πω στον κόσμο που θα σε δούνε έτσι, σ’ αυτό το χάλι; 
-   Πες τους, απάντησε ο Αλέξανδρος ειρωνικά, πως ο γιός σου πήρε μαζί του τα βατραχοπέδιλα και πηγαίνει στο κολυμβητήριο για να ντυθεί γοργόνα και να αποδομήσει τον Αλέξανδρο!!!
-   Θεέ μου τι τραβάω η δόλια μάνα. Αυτό το παιδί βάλθηκε να με καταστρέψει!
Γιάννης Β. Δεβελέγκας