Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΜΑΝΤΟ 1011, ΣΕ …ΠΑΓΙΔΑ

     
 
       Την ώρα που το κομάντο 1011, της εφορίας, ετοιμαζόταν να βουτήξει μια κόρα ζυμωτό ψωμί μέσα στην λίγδα του σπληνάντερου, δονήθηκε συθέμελα το υπηρεσιακό του smart-κινητό, στο ρυθμό του remix της Έφης Θώδη: «Μπήκαν τα Γίδια στο Μαντρί»! …Ήταν ο αρχηγός!
       -   Μα είμαι στο Καματερό αρχηγέ μου!
       -   Και τι κάνεις εκεί; Πίνεις νερό;
       -   Όχι αρχηγέ μου, κάνω διατροφή και γυμνάζομαι, είπε το κομάντο και σήκωσε δύο φορές νευρικά τον αριστερό του ώμο.
       -   Άσε τις πολυτέλειες κομάντο.  Μάζεψέ τα και έλα γρήγορα στα κεντρικά για εντολές. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δε χωράει άλλη αναβολή! Η κυβέρνηση πρέπει να βρει αμέσως τα χρήματα για να πληρώσει τα… χρωστούμενα! Και η μόνη πλέον διαθέσιμη πηγή πλούτου, είναι η πρώτη κατοικία. Από αυτή τη στιγμή, τρέχει η επιχείρηση με κωδικό όνομα «ΠΡΩ.ΚΑ». Αυτή η συνομιλία σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα θα διαγραφεί!
       Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα της κρίσης, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η ελληνική κυβέρνηση, αφού «ξέχασε» σε κάποιο συρτάρι το στικάκι της Christine Madeleine Odette Lagarde, αφού άλλαξε τα φώτα στη φτωχολογιά με την έμμεση φορολογία, αφού υπέβαλε σε «χημειοθεραπεία» τα υπερήφανα γηρατειά που διαμαρτυρήθηκαν για τις συντάξεις πείνας, αφού ξαπέστειλε τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, αφού έβαλε τους υπουργούς της - με πρώτους και καλύτερους τους άθεους - να κάνουν ευχέλαια για να βρεθούν επενδυτές ανάμεσα στους «πρόσφυγες». Αφού εν πάση περιπτώσει δεν κατάφερε να κάνει τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε στον λαό, κατέφυγε σε πιο δυναμικές μεθόδους για να εισπράξει τα χρήματα που … υπάρχουν. Συγκρότησε στην εφορία την υπηρεσία κρούσης, «Καθαρά Σπίτια», που είχε στις τάξεις της, το καλύτερο κομάντο όλων των εποχών, το κομάντο 1011, τον φόβο και τον τρόμο της μεγαλομπουρζουαζίας!
       Σκοπός της υπηρεσίας «Καθαρά Σπίτια», ήταν αρχικά ο εντοπισμός και η φορολόγηση όλων των παράνομων και αδήλωτων κινητών περιουσιακών στοιχείων αμύθητης αξίας, που εικάζετο πως είχε κρύψει η βδελυρή πλουτοκρατία στις επαύλεις της. Όμως αυτό το σχέδιο κατέληξε σε φιάσκο, καθότι η πλουτοκρατία είχε προλάβει, όπως μόνο η πλουτοκρατία ξέρει να προλαβαίνει, και τα είχε βγάλει όλα σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού!
       Ύστερα από αυτό, η κυβέρνηση, αφού διαβουλεύτηκε και ξανα ματα διαβουλεύτηκε, και παρότι δεν το ήθελε, τελικά κατέληξε σε έναν επώδυνο γι αυτήν(;) συμβιβασμό, που συνοψίζεται στο δόγμα: « Όταν δεν μπορούμε να τα αρπάξουμε από τους λίγους που έχουν τα πολλά, τότε ρεφάρουμε γδύνοντας τους πολλούς, που έχουνε τα λίγα».
Έτσι λοιπόν η επίλεκτη υπηρεσία της εφορίας «Καθαρά Σπίτια», σε εφαρμογή του σχεδίου Πρώτη Κατοικία (ΠΡΩΚΑ) έπιασε δουλειά το ίδιο βράδυ. Ο κομάντο 1011 και ο  βοηθός του Λαλαούνης, που πλέον των χρυσαφικών και άλλων τινών τιμαλφών, ήταν και εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, βρέθηκαν να ξεροσταλιάζουν στο κατασκόταδο, έξω από μια μονοκατοικία, στο Μεταξουργείο.  
       -   Νομίζω πως τώρα που έκοψε κάπως η κίνηση, ήρθε η στιγμή να εφορμήσουμε Λαλά, είπε το κομάντο και σήκωσε ανήσυχα δύο φορές τον αριστερό του ώμο! Άμα αυτή η πρώτη κατοικία έχει καλές τοιχογραφίες, όπως ισχυρίζονται από τα κεντρικά, θα πιάσει καλά λεφτά στον πλειστηριασμό και θα «τσεπώσει» και η εφορία τα σχετικά. Προχώρα πρώτος!
       -   Αφεντικό, είσαι σίγουρος πως πήρες τον σωστό φάκελο της ΠΡΩΚΑ από το οβάλ γραφείο του αρχηγού και όχι κάποιον άλλο; Βλέπω στην πόρτα του σπιτιού ένα κόκκινο φωτάκι αναμμένο.
       -   Μη γίνεσαι αναιδής Λαλά. Ένα κομάντο της εφορίας, δεν μπερδεύει ποτέ τους φακέλους. Όσο για το κόκκινο φωτάκι, αυτό πρέπει να είναι λέιζερ που ανιχνεύει τα «κοράκια» που έρχονται στα μουλωχτά, να πάρουν πληροφορίες για το ακίνητο. Πάρε αυτό το σπρέι που βάζουν οι γυναίκες στα μαλλιά και κάνε φςς για να φανούνε οι ακτίνες. Μη καθυστερείς όμως άλλο, γιατί όπου να ΄ναι θα έρθει και ο αρχηγός να μας θαυμάσει. 
       -   Αφεντικό έχω κακή προαίσθηση, θα φάμε ξύλο!
       -   Μην ανησυχείς, εδώ είμαι εγώ, θα σε καλύπτω, είπε το κομάντο και ανασήκωσε δυο φορές νευρικά τον αριστερό του ώμο!
       Ο Λαλαούνης, προχώρησε τρεμάμενος από τον φόβο του. 
       -   Αφεντικό, έριξα όλο το σπρέι που μου έδωσες, αλλά δεν φάνηκαν ακτίνες λέιζερ. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Πεδίο ελεύθερο!
Το κομάντο έφτασε αθόρυβα ως την πόρτα, βαδίζοντας με το βάδισμα της γάτας των Ιμαλαΐων, έριξε μια φευγαλέα ματιά στο κόκκινο λαμπάκι και μπούκαρε στο σπίτι. Έδεσε χειροπόδαρα και φίμωσε μια Ασιάτισσα γριά που τη βρήκε να κάθεται κοντά στην είσοδο και έστειλε τον Λαλαούνη να ελέγξει τα δωμάτια για τον «κρυμμένο θησαυρό»! 
       Ύστερα από λίγο:
       -   Εδώ μέσα δεν έχει ούτε ψηφιδωτά ούτε τοιχογραφίες, ούτε και έπιπλα αντίκες αφεντικό, όπως μας είπαν από τα κεντρικά. Κάτι παλιό μωσαϊκά έχει για δάπεδο, τα έπιπλά του είναι παλιατζούρες και όλα τα δωμάτια είναι βυθισμένα στο μισοσκόταδο και βρομοκοπάνε. Αυτό δε μοιάζει με κανονική οικία αφεντικό, αλλά με …οίκο, κακόφημο! Πρέπει να ακυρώσουμε την επιχείρηση!  
       -   Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, είπε το κομάντο και ανασήκωσε δύο φορές ανήσυχα τον ώμο του. Είναι πολύ αργά για να κάνουμε πίσω! Σε λίγο φτάνει ο αρχηγός!
       -   Ο αρχηγός είναι ήδη μέσα αφεντικό. Τον πήρε το μάτι μου σε ένα δωμάτιο, και είχε και …παρέα!
       Δεν πρόλαβε να αποσώσει τη φράση του ο Λαλαούνης και εμφανίστηκε αναστατωμένος ο αρχηγός.
       -   Τι κάνετε εδώ κομάντο; Ρώτησε αυστηρά ο αρχηγός, με εκείνη την αυστηρότητα που μόνο οι αρχηγοί ξέρουν να ρωτάνε! Εσύ πήρες τον φάκελο ανόητε που είχε τις διευθύνσεις με τις μόνες κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην Ελλάδα; Κι εγώ έφαγα τον τόπο να τον ψάχνω;  
       -   Η επιχείρηση εδώ έλαβε τέλος κύριοι, μπορείτε να πηγαίνετε,  συνέχισε στον ίδιο αυστηρό τόνο ο αρχηγός και ύστερα έσκυψε και κάτι ψιθύρισε εμπιστευτικά στο αυτί του 1011.  
       -   Τι σου είπε στα κρυφά ο αρχηγός αφεντικό; ρώτησε ο Λαλαούνης όλος περιέργεια, μόλις απομακρύνθηκαν από το «σπίτι».
       -   Πως και οι δυο τα πήγαμε …περίφημα Λαλά. Ο αρχηγός φαίνεται πως μας έστησε επίτηδες παγίδα, για να μας δοκιμάσει.
       Τάδε έφη κομάντο 1011 και ανασήκωσε δύο φορές ανήσυχα τον ώμο.

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Το επεισόδιο: «Κομάντο 1011 εναντίον πλουτοκρατίας» θα το βρείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου